4shared

DESCOPERA LUMEA CALARE

DESCOPERA LUMEA CALARE!

Programul pentru persoanele cu dizabilitati a fost înfiinţat de la o idee, de la un vis, o speranţă, care au crescut şi au devenit dorinţa de a aduce într-un singur univers de normalitate, de dragoste, grijă şi încredere, persoana cu nevoi speciale, calul cu forţele sale nebănuite, cu puterea sa de a iubi, de a susţine, de a oferi şi specialiştii alături de care să pot da viaţă acestui vis.
Această metodă este practicată cu specialişti în domeniul echitatiei, dar şi în lucrul cu persoane cu dizabilităţi (autism, sindrom Down, paralizii cerebrale, epilepsii, etc.) “Lucrăm în domeniu de ceva timp, iar rezultatele muncii noastre au început să apară”- ne-a povestit Szabo Erika, preşedintele asociaţiei.
Beneficiarii programului pot fi aşadar, copiii cu deteriorări senzoriale severe sau probleme neurologice (autism, ADHD, Sindrom Down), copiii cu dificultăţi perceptuale sau disfuncţie de integrare senzorială precum şi copiii cu dizabilităţi severe/profunde. Utilizatorii de scaun cu rotile, care nu au activitate motorie grosieră, pot deasemenea beneficia de program. Programul este indicat de asemeni în traumatisme cerebrale, şcolioză, artrită, amputaţii traumatice, sechele de poliomielită, distrofie musculară, scleroză multiplă, accidente cerebrale şi vasculare, hemi şi paraplegii.
Faţă de celelalte forme de terapie, programul nostru are marele avantaj de a deschide oportunitatea petrecerii timpului în aer liber, ajută sau chiar obligă la socializare prin numărul mare de persoane care sunt lângă cal, oferind astfel persoanelor care o practică, posibilităţi crescute de evadare din cotidian, din mediul închis al camerei, acolo unde, prin simpla prezenţă sunt etichetaţi.
Structura lecţiilor de călărie induce o stare controlată de disciplină. Cursantul este capabil de o mai bună organizare a propriei persoane, ritmul şi comunicarea fiind consistente, în permanentă relaţie, iar comportamentul devine mult mai hotărât, cu efecte imediate asupra imaginii şi încrederii de sine. Mişcarea calului îl obligă să apeleze numai la propriile instincte, la echilibrul natural al corpului şi astfel se reduc problemele de mişcare, iar comportamentul copilului devine mai calm şi mult mai hotărât. În afară de calităţile lui, care fac din el un animal deosebit, calul este capabil de a da persoanelor cu dizabilitati un anume confort psihic. Să mergi alături de un cal sau călare pe el îţi dezvoltă un mare număr de capacităţi psihomotrice, cum ar fi tonusul muscular, coordonarea mişcării, reprezentarea în spaţiu şi timp, echilibru şi un anume simţ al ritmului. Activităţile cu cai cer un contact psihic permanent cu animalul. În timpul ţesălatului se descoperă corpul calului şi în paralel, omul face cunoştinţă cu al lui.
Efectele benefice ale programelor de echitatie au început sa fie cunoscute în ultimul timp şi în ţara noastră. Aceste rezultate sunt scopul muncii instructorilor, care alături de copii şi de părinţii acestora luptă pentru a le putea oferi acestor copii momente cât mai aproape de normal, cât mai aproape de viaţa noastră de zi de zi. Momente de bucurie, de uimire, de triumf, de decizie, de eliberare. Aceste momente surprinse pe chipul copiilor, motivează asociaţia de a merge mai departe alături de aceştia, susţinută şi de ceea ce copiii nu ne pot spune de cele mai multe ori şi anume că vor să continue, că şi pentru ei sunt emoţii care contează şi care îi fac mai puternici.

TOP